00.00
Dnes je sobota 20. dubna 2024,
svátek slaví Marcela.
Stránku si nyní můžete nově přepnout do nočního režimu!

Jejich otec Izrael jim nakonec řekl: „Ať se stane, co se musí stát. Naberte do svých měchů nejvybranější plody země a odneste je tomu muži jako dar: něco balzámu, něco medu, vonné pryskyřice a myrhy, také pistácie a mandle." (B21)
(Bible - Genesis 43,11)

Snaha udržet si zdraví: nejíst do sytosti, nebát se námahy.
(Hippokratés)

Mandle


V zimě, když listnaté stromy odhalují své větve, je mandloň obsypaná nádhernými bílorůžovými květy, které oznamují příchod jara. Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovou hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním.
Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny: proteiny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerály.
Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce pracující najdou v mandlích potravinu, která dodává tělu energii a vitalitu.
Navzdory tomu, že mandle jsou bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. To stejné platí i o vlašských ořeších. Je to dáno vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek.
Díky tomu, že mandle obsahují hodně vápníku, který podporuje srdeční činnost, a vitaminu E, mají příznivý vliv na zdravou funkci kardiovaskulární soustavy.
Mandle obsahují velké množství minerálů, z nichž se skládá kostra (vápník, fosfor a hořčík), a mají alkalizující účinek, který podporuje zadržování vápníku v těle. Díky těmto vlastnostem jsou mandle ideální potravinou pro ty, kdo trpí osteoporózou nebo demineralizací kostí.

(Encyklopedie léčivých potravin, Advent-Orion 2005)

Načítám kalendář